Tazkirah : "Taubat Banduan Akhir" by Ustaz Wadi Annuar
Tazkirah : "Taubat Banduan Akhir" by Ustaz Wadi Annuar

Antara manusia yang tahu bila tarikh dia akan MATI ialah, Banduan Akhir.

Ada satu kes, dinamakan sebagai "Banduan Akhir". Banduan akhir ialah banduan yg melakukan jenayah yg berat mengalami proses kehakiman kadangkala 2 tahun, 3 tahun, 5 tahun dan akhirnya akan dihukum dgn hukuman gantung oleh Hakim.

Kalau hukuman gantung itu dibacakan pd hari Isnin, maka gantung hingga mati dilakukan oleh semua banduan akhir beragama Islam pd hari Jumaat. Apabila seorg banduan akhir dihukum gantung sehingga mati, maka namanya diketika itu akan menjadi banduan akhir dan biliknya akan diasingkan.

Nama biliknya "Sel akhir". Katakanlah Hakim jatuhkan hukuman hari Isnin, ketika itu baki kehidupan harinya ialah Selasa, Rabu & Khamis sahaja. Sewaktu Hakim baca : "Maka ini dijatuhkan hukuman gantung sampai mati yg akan dilaksanakan pd hari Jumaat ini diantara jam 6 pagi hingga jam 7 pagi." Ianya mesti prosedurnya begitu. Kalau hukumana dibaca hari Ahad, jumaat dijatuhkan hukuman. Jikalau Rabu, maka baki kehidupannya sehari sahaja lagi.

a1c8189b-3bff-4f53-aa21-ac6c928e3eb4_169

Orang yg namanya banduan akhir ini, selesai Hakim membaca keputusan.. lutut dia dah tak boleh berdiri dah. Sebab apa tuan-tuan? Sbb dia masih boleh bernafas 3 hari sahaja. Dia hanya boleh bernafas 4 hari sahaja. Air mata sudah berlinangan sejak dari Mahkamah lagi.

Balik ke penjara, warden akan suruh asingkan barang² dan mesti dipindahkan ke sel belakang sekali seorg². Diketika itu, kita akan tengok bagaimana banduan akhir menghabiskan kehidupannya. Sentiasa membaca Al-Quran. Apabila ustaz Agama yg pergi disitu, majlis percakapan & nasihat itu akan dipenuhi dgn tangisan air mata. Mengapa?

"Saya banyak dosa ustaz" "Saya tinggalkan tanggungjawab saya." "Saya tinggalkan tanggungjawab saya pada ibu & ayah saya ustaz".

Pergilah waktu mana pun, kita akan tengok banduan akhir ini berdiri di depan Allah... sembahyang. Solatnya panjang, zikirnya banyak. Bacaan Qurannya banyak mengadu pada Allah SWT. Kenapa? Sbb dia tahu umur dia lagi 3 hari, lagi 2 hari.

Tuan² dirahmati Allah, bila sampai hari Khamis, esok jumaat pagi dia akan digantung. Malam itu kita nak tidur lena lagi tuan-tuan? Tak tidur dah. Manusia yang tahu ajal nya , dia dah tak boleh tidur dah tuan². Sebab itu diantara rahmat Allah yg Besar adalah MERAHSIAKAN kematian kita supaya kita boleh makan, supaya kita boleh tidur, supaya kita boleh bermain dan sebagainya.

Screenshot_021015_080233_PM

Jika dia tahu lagi sebulan ajal nya, nescaya sebelum sebulan lagi dia dah tak akan bermain lagi. Tapi Allah SWT merahsiakan kematian itu sebagai BUKTI dan RAHMAT Allah kpd saya dan kita semua. Banduan akhir ini, walaupun dibuka rahsia kematian oleh Allah, maka dia jauh lebih beruntung drpd kita semua. Mengapa?

Sebab dia tau untuk bertaubat bila, dia boleh bertaubat , Alhamdulillah. Majoriti manusia yg dibawa menghadap Allah TIDAK sempat bertaubat pd Allah SWT kerana tak tau bila nak mati.

Maka banduan akhir ini pada malam jumaat, Alhamdulillah dia beruntung untuk mengaku dihadapan Allah. "Ya Allah aku berdosa dihadapan Mu ya Allah. Aku mengaku bahawa selama ini aku melakukan kesalahan kpdMu ya Allah! Ya Allah ampunilah dosa aku ya Allah!!".

bersujud1

Maka datang drpd seluruh KEIKHLASAN dihimpunkan di dlm hatinya menghadap Allah. Untung dia. Esok pagi atau pada malam itu, banduan akhir ini akn diberi pilihan utk memilih makanan ISTIMEWA yang tidak melebihi RM 7.50 .

Dia diberi pilihan boleh pilih sama ada Char kuew teow kah, nasi ayam penyetkah, cucur udang kah maka dia akn diberikan pilihan boleh pilih. Tuan² banduan akhir nak order apa? Kebanyakan banduan akhir TIDAK lagi akan memesan apa² makanan lagi. Dah tak lalu makan dah. Mengapa?

Sebab esok hari bila dia bangun, bukannya bangun pun bahkan malam itu adalah malam yg dia tak akan tidur. Selalunya kes banduan akhir ini esok dia bangun selapas dia solat subuh, hukumannya MESTI diantara jam 6 hingga 7 pagi.

1362762892399

Maka BENARLAH apa yg Allah sebut, manusia itu sendiri tak akan tahu bila exact time dia akan mati. Walaupun harinya dia akan tahu, tetapi minit ke berapa, saat ke berapa nyawa dia akan keluar dia tak tahu. Itu Rahsia Allah. Ya ..benar. Dia disarungkan tali di lehernya pd jam 6.47 pagi contohnya, tapi dia tak tahu saat ke berapa dia akan kehabisan nyawa.

Keesokan paginya, banduan akhir akan diberi peluang utk bercakap dgn ahli keluarganya. Tuan² bagi peluang bercakap dgn ahli keluarga tak ada ungkapan yg akan keluar. Hanya peluk dan nangis, peluk dan nangis. Dah tak boleh bercakap dah. Mengapa?

Nak cakap apa pun dah tak boleh. Nak cakap apa lagi?? Nak suruh jaga pokok bunga yang ayah tanam?Tak ada apa yg boleh dipesan diketika itu. Yg boleh keluar hanya 2 perkataan sahaja ; "Maafkan ayah...Maafkan ayah".

Apabila peluk isteri, yang terungkap di mulut hanya "Maafkan abg, Maafkan abg". Itu sahaja. Hanya nak kemaafan sahaja disaat² akhir ini. Kemudian, dia akan dibawa ke situ lalu digantung.

ALLAH merahsiakan kematian itu utk saya dan kita semua agar sentiasa melakukan persiapan utk bertemu dgn Allah SWT.

Wallahua'lam.