public-gold-logo-maroon
Dealer Public Gold – Apa Kelebihan?
Home » Tips Simpanan Emas  »  Dealer Public Gold – Apa Kelebihan?
Dealer Public Gold – Apa Kelebihan?

FAQ Menjadi Dealer Public Gold

(Q1) Apa kelayakan menjadi Dealer Public Gold?

 • Syarat untuk menjadi Dealer Public Gold sangat mudah dan straight forward. Dengan membuat pembelian emas berjumlah 200 gram secara automatik anda adalah berstatus Pengedar Rasmi Public Gold.
 • Paling penting, tiada yuran hangus.
 • Jumlah kelayakan anda adalah berdasarkan jumlah emas yang anda beli.

(Q2)  Andai kata saya menjual semua emas yang telah dibeli, adakah saya masih bergelar Dealer Public Gold?

Ya! Sudah tentu, walaupun anda sudah tiada emas di tangan. Anda masih seorang Dealer Public Gold. Customer-customer anda boleh membeli emas dari branch Public Gold dan jika anda adalah introducer mereka, anda dapat komisyen.

(Q3) Adakah sebarang program keusahawanan dan latihan tentang emas untuk Dealer Public Gold?

 • Ya! Kini kami memiliki program mingguan PG 1 System, Monthly Seminar di setiap branch, Jutawanemas Leadership Training (JLT) untuk memastikan anda memiliki skill serta kemahiran sebagai seorang peniaga emas yang hebat!
 • Aspek paling penting untuk menjadi Dealer Public Gold adalah kemahiran pengetahuan tentang emas, tahu kelebihan Public Gold serta ilmu sampingan untuk memudahkan orang ramai faham tentang kepentingan menyimpan emas.
 • Public Gold turut memiliki program Golden Trip Penang di mana semua Dealer Public Gold dikumpulkan di Pulau Pinang selama 2 hari 1 malam untuk melihat sendiri Public Gold HQ (bagaimana operasi finance PG, system database Oracle Public Gold, menaiki Rolls Royce dan Sport Car bernilai jutaan ringgit, melawat PG Museum dan juga berpeluang untuk meluangkan masa dengan founder Public Gold iaitu Dato’ Wira Louis Ng.

(Q4) Komisyen saya dibayar bagaimana? Berapa peratus (%) saya dapat?

 • Public Gold akan membayar komisyen pada setiap 20hb (jika ada sales) dan akan dibank in ke akaun anda.
 • Jumlah komisyen bergantung dengan status dealership anda. Normal Dealer 1%, Priority Dealer 1.5% dan Master Dealer 2%.
(Q5) Adakah menjadi Dealer Public Gold ada minimum sales target bulanan?
 • Tiada! Tapi jika anda mencapai jualan tahunan RM500,000 anda akan dapat tiket percutian ke Hokaido, Japan untuk tahun 2018/2019.
 • Bagi mereka yang mencapai personal sales RM1 juta dan group sales RM3 juta pula akan beroleh trip ke Balkan untuk tahun 2018/2019.

(Q6) Saya nak jadi Dealer Public Gold. Bagaimana caranya?

Beli emas 200 gram dalam satu resit dengan meletakkan nama saya Hafizul Hakim Bin Haji Mohamad Kerta sebagai introducer. Saya akan bimbing anda.

(Q7) Saya nak jadi Dealer Public Gold tapi tak aktif, nak beli untuk diri sendiri sahaja. Boleh tak?

 • Boleh! Menjadi status Dealer untuk diri sendiri sudah memiliki kelebihan dari customer biasa. Anda dapat penjimatan 1.3% dari harga semasa Public Gold.
 • 1% untuk komisyen pembelian dan 0.3% lagi untuk komisyen semasa penjualan semula emas anda dengan Public gold! Anda sendiri decide nak jadi Dealer yang aktif atau beli untuk diri sendiri sahaja.

Disediakan oleh, Hafizul Hakim Bin Mohamad Kerta Authorised Master Dealer Public Gold PG000839 | (+6) 019 - 8884452