Hafizul, boleh terangkan apa itu akaun GAP dlm bahasa yang saya faham ?

December 21, 2016 0 By Hafizul Hakim

Alhamdulillah, ramai dah mula sedar kepentingan menyimpan emas. Tak kurang juga ramai rakan-rakan saya dah mula menyimpan emas. Ada tiga cara belian emas Public Gold iaitu:

  1. Belian secara tunai dari 0.5 gram sehingga 1 kilogram emas.
  2. Belian secara ansuran, tempoh 4 bulan pembayaran.
  3. Belian emas melalui akaun GAP Public Gold.

Download cara buka akan GAP di link ini: Cara Buka akaun GAP Public Gold

Artikel ni akan terangkan cara simpan emas dengan akaun GAP.

Hafizul, boleh terangkan kepada saya cara buka akaun emas GAP. Macam best je aku tengok..

  • Ok, GAP ni singkatan untuk Gold Accumulation Program. Konsepnya kita beli emas melalui akaun emas yang disandarkan 100% dengan emas fizikal. Dan ianya telah disahkan patuh shariah oleh Amanie Advisors, panel shariah yang sama untuk Bank Negara Malaysia (BNM).
  • Katakan anda nak mula simpan segram, hari ni RM183/g (18/4/2018). Awak beli dan terus ditukarkan ke dalam gram emas di dalam akaun. Setiap kali beli, maka gram emas akan bertambah.
  • Misalnya bulan depan awak ada duit lebih dan beli 2 gram. Maka jumlah gram dalam akaun dah jadi 3 gram.
  • Dengan akaun GAP, tidak ada komitmen. Terpulang pada anda bila nak simpan dan nak tambah.
  • Nak beli setiap hari pun boleh.

[Mengapa beli guna kaedah GAP?]

  • Tak semua org mampu beli 10 gram setiap bulan atau 1 dinar setiap bulan, jadi dengan akaun GAP anda dapat kumpul emas serendah RM100.
  • Dapat menjimatkan kos sewa deposit box kerana kos simpanan adalah percuma.
  • Anda boleh mengeluarkan emas fizikal dari akaun GAP pada bila-bila masa di seluruh 18 cawangan Public Gold di seluruh Malaysia. Minima buka akaun RM100 sahaja.

“Owhhh, ada jugak konsep beli emas macam tu.. Senang lah faham.. Dah tu macam mana nak tahu berapa harga emas setiap hari?”

  • Harga emas GAP ni berubah sekali sehari jam 12:00 malam. Awak boleh tengok harga emas di www.publicgold.com.my.

Cara Buka akaun GAP

Hanya ikuti 3 Langkah Di Bawah
Semak harga emas di www.publicgold.com.mydi bahagian Gold Accumulation Program (GAP) ikut harga per gram hari ini.
Buat belian emas sebanyak RM185/gram (rujuk harga semasa) ke:
1. Bank in / Online banking ke:
No akaun (Maybank):
Public Gold Marketing Sdn. Bhd.
5571-3923-8048
2. Whatsapp detail & bukti payment ke 019-8884452 (Hafizul Hakim)
Nama Penuh :
IC :
Email:
No Phone:
Nama Ibu/bapa: (untuk anak usia bawah 18 tahun)
3. Online Statement & Top-Up
Dalam 24 jam, Public Gold akan hantar USERNAME & PASSWORD sementara melalui email. Seterusnya boleh Login ke MyGAP web Public Gold.
Selesai! dah boleh tambah emas bila-bila masa.

Cara Pengeluaran Emas dari Akaun GAP Public Gold

Ok, katakan saya dah kumpul 30 gram emas dan nak keluarkan emas fizikal 20 gram dari akaun GAP. Bagaimana proses pengeluaran emas tu?

  • Mudah je. Awak hanya perlu call Branch Public Gold yang berdekatan  misalnya tinggal di Bangi, anda call cawangan Public Gold Bangi.
  • Beritahu staff Public Gold yang awak nak keluarkan 20 gram dari akaun GAP.
  • Mereka akan buat appointment, anda datang ke cawangan untuk bayar premium charge dan emas 20 gram sudah di tangan anda! Senang kan!
  • Senarai cawangan Public Gold di seluruh Malaysia: Klik Sini

Oklah faham dah saya ni, Hafizul. In sha Allah saya nak buka akaun GAP 5 gram hari ini. Nanti ada rezeki saya tambah lagi 10 gram. Terima kasih Hafizul.. Mudah²an rezeki bertambah.. 

  • Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya Hafizul Hakim di 019-8884452 (SMS/Call/Whatsapp)


#GAPAccount #publicgold #akaunemas #simpananEmas #1gramsebulan

Please follow and like us: