public-gold-logo-maroon
Sebenarnya gaji saya statik 7 Dinar dari tahun 2009 hingga 2017. Nak tahu gaji anda statik atau tidak jika di ukur dengan dinar emas?
Home » Gold Accumulation Program (GAP)  »  Sebenarnya gaji saya statik 7 Dinar dari tahun 2009 hingga 2017. Nak tahu gaji anda statik atau tidak jika di ukur dengan dinar emas?
Sebenarnya gaji saya statik 7 Dinar dari tahun 2009 hingga 2017. Nak tahu gaji anda statik atau tidak jika di ukur dengan dinar emas?
Bismillahirahmanirrahim, Assalamualaikum dan salam sejahtera, Tajuk kat atas sebenarnya saya selalu sentuh semasa seminar emas. Nak bagitau betapa stabilnya emas disamping menerangkan kepada orang ramai apa beza nilai wang dengan nilai emas. Gaji saya seorang Electrical Engineer Menerusi comparison di atas, memang terbukti sebenarnya gaji saya statik pada 7 Dinar walaupun setiap tahun ada yearly increment sekitar 6 ke 7%. Atas sebab itu, saya sarankan kepada semua orang yang membaca artikel ini utk buat pengiraan berdasarkan gaji sendiri dan harga dinar di atas. Nak kekalkan nilai gaji hasil titik peluh anda - nak tak nak kita mesti ikat sebahagian daripada gaji (wang yang tidak di usik utk jangka masa lama) dalam bentuk emas fizikal. Berapa banyak nak disimpan setahun?
  • Kebanyakan pakar kewangan eg Robert Kiyosaki, Mike Maloney. sifu Syukor Hashim dan Azizi Ali kata kita mesti simpan at least 10% dlm bentuk emas.
  • Kiraan kasar saya, dgn gaji 7 dinar setiap bulan maka dlm setahun ada 84 keping Dinar. Dalam gram totalnya adalah 357 gram (84 Dinar x 4.25 gram).
  • Maka 10% daripada 357 gram adalah 36 gram (bundar) at least dlm bentuk emas dlm setahun.
  • Kalau strategi simpan dalam akaun GAP, saya kena simpan 3 gram emas setiap bulan (3 gram x 12 bulan)!~ Make sense bukan?
5 Dinar Emas Paling kurang, kita mulakan dengan simpanan serendah 1 gram sebulan menerusi GAP akaun Public Gold. Dibawah ini adalah cara membuka akaun GAP utk dewasa dan anak-anak dibawah usia 18 tahun. Cara buka akaun emas untuk anak-anak   Cara buka akaun untuk dewasa Jika ada sebarang pertanyaan lanjut, boleh buat pertanyaan dengan saya melalui whatsapp 019-888 4452. Share to others!~