Bukan bola je ada posisi berbeza. Pembeli emas pun sama! Jom kenali posisi anda!

Dalam bolasepak, setiap pemain mempunyai posisi dan peranan berbeza misalnya:

  • Ibrahimovic sebagai penyerang, tugasnya score sebanyak mungkin gol.
  • Mkhitaryan pula beraksi sebagai attacking midfielder dan tugas utamanya memberi passing kepada striker utk jaringkan gol.
  • David De Gea sebagai penjaga gol. Takkan pula tugasnya nak naik atas score goal jugak kan?

Begitu juga dengan simpanan emas. Setiap orang ada matlamat berbeza. Saya tunjukkan slide dibawah:

Terdapat 3 posisi dalam pemilik emas fizikal:

1. Penyimpan emas
2. Pelabur emas
3. Peniaga Emas
#1 Penyimpan Emas
Sebagai seorang penyimpan emas, mereka adalah golongan yang sangat faham akan kepentingan emas. Matlamat mereka hanya satu iaitu menukar wang kepada emas bagi kegunaan masa hadapan. Jika berlaku kecemasan, emas dapat ditukar dlm bentuk tunai sama ada jual terus atau digadaikan.
Bagi mereka simpanan emas sangat penting kerana:

  • Mengelak kebocoran wang daripada terlabur kepada yang bukan-bukan dan dapat mengawal sifat boros berbelanja.
  • Emas sebagai pelaburan jangka masa panjang dan bukan masa terdekat.
  • Emas dapat melindungi kekayaan dari susut nilai yng terkesan akibat inflasi setiap tahun.
  • Emas digunakan apabila kecemasan sahaja.

Strategi penyimpan emas mudah, ada duit lebih je terus alih kepada emas. Tidak risau emas naik turun, golongan ini membeli emas secara konsisten dan mereka juga terkenal dengan pepatah emas:

 “Harga bukan ukuran tapi berapa banyak gram aku simpan”

#2 Pelabur Emas
Ramai juga yang ingin menjadi pelabur emas kan? Perlu ingat seorang pelabur beli emas dalam kuantiti yang besar. Selalunya golongan ini bertujuan meningkatkan keuntungan dalam jangka masa sederhana. Kalau ditanya saya, emas itu at least 100 gram dan ke atas.
Antara ciri-ciri seorang pelabur emas adalah:

  • Membeli emas ketika harga rendah, Jual ketika harga tinggi.
  • Mempunyai ilmu teknikal dan fundamental dalam menganalisis pasaran emas dunia.
  • Menjana keuntungan dengan aktiviti jual beli emas.

Formula mudah bagi seorang pelabur, yang dikejar adalah keuntungan emas apabila naik dan bersedia membeli pada harga rendah dalam kuantiti yang besar.
p/s: Kalau jadi dealer Public Gold posisi terbaik sebab dpt komisyen beli dan jual yang akan memudahkan keputusan beli dan jual.
#3 Peniaga Emas
Peniaga emas lebih kepada seorang pedagan emas yang melihat emas sebagai salah satu medium perniagaan. Peluang berniaga yang tidak boleh dilepaskan.
Cir-ciri seorang usahawan emas :

  • Aktif menjana keuntungan melalui jual beli emas
  • Menggunakan emas bagi menjana pendapatan melalui perniagaan.
  • Tidak terikat dengan naik turun harga emas
  • Formulanya naik senyum, turun pun senyum.

Peniaga emas di platform PUBLIC GOLD, mereka menjana keuntungan melalui manfaat tersebut:

  1. Keuntungan runcit melalui jualan dan belian emas daripada customer mengikut harga yang ditetapkan oleh syarikat
  2. Komisyen jualan dan belian yang diberikan oleh syarikat
  3. Komisyen introduce pelanggan/dealer baru kepada Public Gold.
  4. Komisyen yang berterusan bila pelanggan yang didaftarkan membuat belian berulang.

Anda dah kenal pasti apa posisi anda?
Walau dimanapun posisi anda pilih, mesti punyai ilmu terlebih dahulu. Jangan buat tanpa ilmu atau panduan mentor.
Semoga artikel ini membuka minda anda betapa emas begitu fleksibel untuk semua orang.

Leave a Reply

%d bloggers like this: