Lelaki ini kongsikan teknik bayar 3 jenis hutang dari tempoh 7 tahun kepada 5 tahun!

Lelaki ini kongsikan teknik bayar 3 jenis hutang dari tempoh 7 tahun kepada 5 tahun!

August 14, 2018 0 By Hafizul Hakim Bin Haji Mohamad Kerta

Menurut laporan akhbar The Star, kadar kemuflisan di Malaysia semakin meningkat dengan sebanyak 21,987 kes dilaporkan pada tahun 2013. Hal ini tentunya membuat kita lebih berhati-hati ketika menggunakan kemudahan kredit.

  • Walau bagaimanapun, kebanyakan kita tidak dapat lari daripada berhutang seperti kad kredit, pinjaman peribadi, pinjaman perumahan, pinjaman kenderaan, dan juga pinjaman pendidikan.
  • Hal ini kerana kebanyakan kita tidak mampu untuk membeli keperluan seperti rumah dan kenderaan, membiayai perbelanjaan pendidikan ataupun rawatan kesihatan di klinik atau hospital swasta secara tunai.


Selain itu, ada juga di kalangan kita yang menggunakan kemudahan kredit untuk membiayai kos lain seperti kos perkahwinan dan kos melancong. Walau apa pun faktor yang menyebabkan kita terpaksa berhutang, sudah pasti kita semua mengharapkan bahawa hutang itu dapat diselesaikan dengan segera.

Di dalam artikel ini, saya senaraikan kaedah snowball untuk langsaikan hutang kita dengan sistematik dan lebih cepat.

Kaedah snowball

  1. Penasihat kewangan Amerika Syarikat, Dave Ramsay, menyarankan satu kaedah mudah yang dinamakan sebagai kaedah snowball. Menerusi kaedah ini, anda boleh menumpukan komitmen kewangan anda untuk membayar satu akaun hutang pada satu masa, manakala hanya membuat pembayaran minimum untuk akaun-akaun hutang yang lain.
  2. Anda dinasihati untuk mengumpulkan sejumlah wang untuk tabungan kecemasan terlebih dahulu (misalnya, RM3,000). Selepas itu, anda boleh menggunakan pendapatan anda untuk membayar setiap satu akaun hutang anda – satu persatu.
  3. Anda perlu menyenaraikan setiap hutang berdasarkan baki dan bayaran bulanan, dan anda perlu membayar akaun hutang yang mempunyai baki yang paling minimum terdahulu. Dengan melangsaikan hutang dengan jumlah terendah dulu, anda akan dapat melihat hasilnya dengan lebih cepat.

    Tiga langkah mudah perlu anda tahu sebelum mulakan teknik snowball.

  4. Pendekatan ini akan memotivasikan anda untuk terus membayar hutang anda sehingga semua baki dapat dijelaskan. Selain itu, anda juga digalakkan untuk mengelakkan diri daripada membuat permohonan pinjaman peribadi yang baru dan mengurangkan penggunaan kad kredit.
  5. Walau bagaimanapun, kaedah ini mungkin mengambil tempoh masa yang lama bagi menyelesaikan semua hutang yang ada, dan pembayaran minimum mungkin akan menyebabkan pengumpulan faedah yang memanjangkan tempoh pembayaran semula akaun-akaun hutang yang lain.

Strategi:

  • Duit lebihan gaji digunakan untuk bayar hutang terkecil (A)
  • Selepas hutang (A) settle, kini anda ada bajet duit lebihan gaji + A (duit ekstra bayaran minimum) untuk settlekan hutang B.
  • Selepas hutang (B) settle, kini anda ada bajet duit lebihan gaji + A + B (duit ekstra bayaran minimum) untuk settlekan hutang C.

Mudah-mudahan posting ini dapat bantu selesaikan hutang kalian yang membacanya dan silakan ‘click’ butang share supaya rakan-rakan lain juga dapat selesaikan masalah mereka.

Paling penting, dah selesai hutang tu nanti jangan la memandai nak join skim cepat miskin pula! Tak selesai masalah macam tu! Haha.

Lebih banyak tips kewangan dan simpanan emas di Telegram rasmi saya. Klik join di https://t.me/MrHafizulHakim

Hafizul Hakim
Sebarkan perkara bermanfaat!

Please follow and like us:

Berusia 34 tahun, telah berkecimpung dalam bisnes emas Public Gold selama 9 tahun. Merupakan Master Dealer termuda yang mencatatkan kelayakan jualan Sales Incentive Trip selama 7 kali.

Aktif berkongsi ilmu emas di media social facebook dan instagram.