Roadmap kewangan usia 20an

Roadmap kewangan usia 20an

September 24, 2018 0 By Hafizul Hakim Bin Haji Mohamad Kerta

“Lepas aku graduate nanti, aku nak buat strategi kewangan macam ni!”

Posting saya ini telah dishare hampir 10,000 kali di facebook, link.

 

1. Jangan ikut gaya ‘hipster’. Dari hujung rambut sampai hujung kaki barang branded. Amalkan gaya hidup cara ‘minimalist’ seperti pesan Tuan Norizan Bin Sharif. Tak mewah tapi cukup.

2. Bina pendapatan sampingan kecil-kecilan. Cukup untuk bantu penuhkan tabung simpanan.

3. Belajar menabung sebanyak 10% ke 20% dari pendapatan. Kalau dapat gaji, simpan dulu baru belanja!

4. Beli kereta yang harganya tidak lebih dari setahun gaji. Kalau gaji RM2,000 awak beli kereta harga tak lebih RM24,000.

5. Baca buku kewangan, hadiri seminar berkaitan perancangan hidup dan cari mentor. Modal mungkin RM50, tapi hasil pembacaan anda bawa pulangan konsisten sepanjang tahun. Jangan tanya kawan yang langsung tak simpan duit. Dia mungkin anak orang kaya, kita ni biasa-biasa saja.

6. Mulakan tabung persaraan awal. Saya cadangkan anda buat tabung ‘52 weeks challenge’ khusus untuk persaraan. ataupun mula dengan Tabung Ekstrim dan juga Tabung Sempoi.

7. Wujudkan simpanan kecemasan sebanyak 3 bulan gaji. Kalau gaji RM3,000 maksudnya kita ada RM9,000. Saya tukar dalam bentuk emas fizikal. Dalam jangka masa panjang nilai semakin tinggi.

8. Elak buat hutang ‘personal loan’ atau kad kredit. Kesannya, anda susah nak beli rumah sebab ‘debt ratio’ tinggi.

9. Kongsi dengan pasangan tentang matlamat kewangan ini. Ada pasangan mempunyai matlamat yang sama, lebih mudah awak buat ‘proposal’ dengan bakal bapa mertua! Nak kahwin ke nak main-main je? Sekarang memang la sanggup terjun dalam lautan berapi, dah kahwin nanti jangan sampai dapur tak berapi.

10. Usaha, doa bertawakal. Buat tindakan segera!

Beginilah sebaiknya.

Hafizul Hakim

Please follow and like us:

Berusia 34 tahun, telah berkecimpung dalam bisnes emas Public Gold selama 9 tahun. Merupakan Master Dealer termuda yang mencatatkan kelayakan jualan Sales Incentive Trip selama 7 kali.

Aktif berkongsi ilmu emas di media social facebook dan instagram.