public-gold-logo-maroon
Kenapa orang sanggup belanja beribu beli jam G-Shock?
Home » Tech  »  Kenapa orang sanggup belanja beribu beli jam G-Shock?
Kenapa orang sanggup belanja beribu beli jam G-Shock?
G-SHOCK tidak pernah menyerah.
Kekuatan G-SHOCK telah terbukti menjadi jam terkuat di dunia dengan sifat semulajadinya yang pantang menyerah kalah begitu sahaja. Menurut penciptanya bernama Kikuo Ibe, keseluruhan proses membuat jam G-SHOCK ambil masa selama 2 tahun setengah. Di Amerika Syarikat, banyak ujikaji untuk menguji ketahanannya telah Jam G-SHOCK ini misalnya dipukul dengan kuat, dilenyek dengan trak yang berat dan dilemparkan pada ketinggian yang tinggi semata-mata mahu menguji ketahananan. Lihat video di bawah:   “Saya membuat saiznya besar, tetapi ia masih hancur, saya juga membuat jam tangan getah dan sebesar bola tenis baru. Akhirnya saya menjadikannya bersaiz lebih kecil.” Tetapi malangnya, apabila ujian melemparkan jam dari aras tiga bangunan, ia tetap pecah dan tidak sesuai dan menepati kriterianya.
Inilah Encik Kikuo Ibe
“Insiden itu membuat otak saya berfikir, saya bertekad jika gagal lagi, saya meletak jawatan dari syarikat saya,” jelasnya. “Saya cuba berkir untuk tidak pernah berputus asa walaupun terdapat masalah yang besar, itu motto saya,” katanya.
Namun, setelah melihat seorang kanak-kanak yang sedang bermain bola ia telah mencetus idea Ibe untuk hasilkan sebuah jam tangan yang memiliki ciri-ciri refleksi seperti sebiji bola.
Sepanjang dua tahun tersebut, sebanyak 200 rekaan jam tangan dijadikan sebagai prototaip sehinggalah terhasilnya jam G-Shock yang pertama. Selebihnya adalah sejarah!
G-shock yang pertama dilancarkan pada tahun 1983. Tahun yang sama saya dilahirkan. Kah kah!
G-Shock x Transformers Dijual Di Malaysia Pada Harga RM1,529
 
Harga untuk jam tangan versi 'Red Out' ini dikhabarkan berharga sekitar RM700 sehingga RM1,200
G-Shock MR-G ‘Samurai’ Bakal Dijual Dengan Harga RM17,735
Saya mencari info tentang G-shock selepas tengok isteri membeli untuk dirinya sendiri. Saja nak cari hujah, kalau ianya bagus dan berkualiti sudah tentu akan dipakai untuk jangka masa yang lama. #HafizulHakim