public-gold-logo-maroon
Teknik Hafizul Hakim simpan 100 gram untuk dana pendidikan anak-anaknya.
Home » Tips Simpanan Emas  »  Teknik Hafizul Hakim simpan 100 gram untuk dana pendidikan anak-anaknya.
Teknik Hafizul Hakim simpan 100 gram untuk dana pendidikan anak-anaknya.
Tuan-tuan dan Puan-puan, RM100 yang disimpan belum tentu nilainya meningkat, tapi jika ditukarkan dalam bentuk emas, makin lama nilianya makin tinggi.
"Lebih lama simpan dan lebih banyak gram yang terkumpul, lebih tinggi nilainya."
Ibu bapa perlu ada inisiatif wujudkan tabungan emas anak-anak. Kenapa? Jika dilihat pada tahun 2000, harga emas RM35 segram Tahun 2007, harga emas RM78 segram Tahun 2010, harga emas RM130 segram Tahun 2016, harga emas RM140 segram. Tahun 2017, harga emas RM160 segram Tahun 2018, harga emas RM180 segram Tahun 2019, harga emas cecah RM190 segram Tahun 2020, harga emas cecah RM215 segram Nampak kan kenaikan harga emas? Berganda-ganda nilai emas walaupun hanya 1 gram, jika bertambah gram mereka menjadi 100gram boleh cecah puluh ribu simpanan emas tabung pelajaran mereka nanti. Ibu-ibu semua boleh mulakan cepat sebelum harga emas 1 gram mencecah RM500 suatu hari nanti.
1. Simpanan Anak Lebih Terjamin Nilainya
Kita sedia tahu nilai emas akan sentiasa meningkat dan tak akan pernah dimakan inasi seperti duit kertas. Dari dibiarkan dimakan inflasi dan kejatuhan ringgit, lebih baik tukarkan RM menjadi emas yang lebih berharga. Seperti pesan Datuk Nenek kita, sentiasa beli emas walaupun sikit disebabkan mereka faham nilai emas sentiasa tinggi. Sebab tu tidak hairan, mereka sentiasa ada duit kerana mereka sentiasa ada simpanan dalam bentuk emas, yang boleh dipajak apabila terdesak untuk gunakan duit.
2. Ibu Bapa Letak Matlamat Simpanan Pendidikan Anak-Anak
Sebagai ibu bapa, sentiasa letak matlamat simpanan anak-anak untuk masa depan anak-anak. Contohnya untuk pendidikan anak-anak, yuran pengajian sekarang tak akan pernah berkurang, malah makin lama makin tinggi. Jika anak kita tidak bernasib baik untuk masuk ke Universiti Awam, kita perlukan dana kewangan sebagai "backup" untuk anak-anak sambung pengajian ke Kolej Swasta, ini memerlukan dana yang tinggi termasuk kos-kos lain. Cadangan item emas untuk simpanan anak-anak adalah sebanyak 100gram emas. Sekarang harga emas anggaran dalam RM21,245. Dulu pada Tahun 2015 baru RM14,000 sahaja. Jadi dari sini kita nampak kenaikan harga emas mengikut berat yang disimpan. Makin berat gram, makin berharga. 100gram disimpan selama 10-15 tahun tentunya tidak sama nilainya, Jadi, cukup untuk yuran pengajian anak-anak. Inshaa Allah cukup. Macam Mana Cara Mudah Untuk Ibu Bapa Pantau Simpanan Emas Anak-Anak? Ibu bapa boleh bukakan Akaun Emas GAP untuk anak-anak. Ini kerana akaun emas GAP akan dipantau bersama ibu atau bapa sebagai pemegang amanah akaun anak sehingga anak berumur 18 tahun. Jadi ini sangat mudah bagi ibu bapa untuk pantau dan buat simpanan dalam akaun emas anak. Pentingnya emas anak adalah kumpul dan kumpul. Supaya nilainya makin tinggi. Mesti ingat, emas tidak akan bertambah sendiri gramnya, sekiranya kita sendiri tiada usaha untuk tambah emas dalam akaun simpanan emas GAP. Ajar mereka menabung dan kongsi matlamat anda yang nak kumpul 100 gram bagi tujuan pelajarannya di menara gading nanti. Mesti dia seronok dan bermotivasi untuk menyimpan. Paling mudah, akaun emas GAP boleh buat jual, beli dan gadai secara online sahaja.
4. Cara Nak Buka Akaun Emas GAP Anak-Anak Macam Mana? Klik link ini:
Tips yang saya sendiri lakukan untuk anak-anak saya ialah simpan 100 gram dalam masa 5 tahun. Jadi, setahun sasarkan 20g.
  • Langkah 1: Konsisten simpan 1 gram sebulan.
  • Langkah 2: Hari jadi, hadiahkan 1 Dinar Emas (4.25 gram)
  • Langkah 3: Duit raya ditambah ke akaun Emas, elak pembaziran lagi.
Insha Allah, 5 tahun kumpul displin maka memang akan tercapai 100 gram seorang. Disediakan oleh, Haji Hafizul Hakim Bin Mohamad Kerta Dikemaskini pada 6 March 2022