Pernah tak anda terfikir sekiranya kita meninggal dunia, apa jadi dengan ‘loan kereta’. Kalau belum habis bayar, siapa pulak nak tolong sambung bayar? Ke pasangan kita terpaksa jualkan.

Ramai salah faham, insuran tahunan kita bayar tu bukannya untuk langsaikan baki hutang ye.

“Alamak, kalau jual pun perlu ‘top up’ duit ke untuk langsaikan hutang? Cepat betul harga kereta ‘drop’ ye. Kalau tahu, aku beli emas banyak-banyak.”

Situasi ini seolah-olah membebankan orang lain. Haa disinilah #AutolifeInsurance main peranan.

#Disclaimer: Saya bukan agen insurance kereta/penjual kereta/tukang tarik kereta/.

====

Ramai orang tak tahu tentang Autolife Insurance ni. Mari kita sama-sama tambah ilmu:

✅ Autolife adalah insuran khas untuk kenderaan jika kita meninggal dunia.

✅ Bayaran murah aje. Sekali bayar dalam RM250 (kalau usia masih baru 20an). Orang bank sebut ‘Single premium payment’.

Kena buat kira-kira tengok umur, baki loan dan tempoh masa loan tu. Suruh bank kira.

✅ Jika sekiranya meninggal, insuran ini langsaikan baki hutang kereta (jika masih ada). Tak perlulah isteri atau suami menanggung hutang masa kita meninggal dunia nanti.

Haa lepas ni pergi check dulu ada tak ambik Autolife Insurance. Subscribe segera bagi mengelakkan ahli keluarga menanggung beban hutang sekiranya ada sesuatu tak diingini berlaku kemudian hari.

“Macam mana nak beli insuran ni wei? Dulu aku ingat agen kereta tu nak duit lebih.”

Kalau untuk wanita, mesti tanya suami ada tak ambik Autolife insuran ni. Kalau ada okay la tu.

Kebanyakan bank yang pemegang polisi buat loan sewa-beli ada syarat dan terma masing-masing. Jadi, tanya bank tempat korang buat pinjaman kereta tu terus.

Kalau takde, haa kena fikir cara lain misalnya ambik dari syarikat insurance. Korang PM tepi kengkawan yang selalu promote pasal insuran tu.

#SHARE jika info ini bermanfaat.

Begitulah.

Hafizul Hakim
Lebih banyak tips kewangan, kehidupan, motivasi simpanan emas di sini https://t.me/MrHafizulHakim