Sijil patuh shariah Public Gold – Amanie Advisors
Sijil patuh shariah Public Gold – Amanie Advisors
Dewasa ini, terlalu banyak pelaburan yang ada di Malaysia. Tetapi kita sebagai seseorang yang beragama Islam, amatlah penting untuk kita melabur di tempat yang patut syariah. Kita tak boleh self-claim patuh shariah tanpa perlu diselidik dan diperiksa oleh authority yang mengeluarkan sijil patuh shariah. Perlu diketahui siapa yang issue sijil patuh shariah dan siapa orangnya.
Tapi apa sebenarnya patuh syariah ini?
Secara umumnya, patuh syariah di dalam konteks pelaburan di Malaysia bermaksud produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh mana-mana institusi kewangan yang memenuhi keperluan perundangan Islam dari 3 aspek:
  • Larangan yang berkaitan dengan riba
  • Kontrak yang samar-samar (gharar)
  • Perjudian dan aktiviti lain yang melibatkan produk atau perkhidmatan yang tidak beretika
Apa-apa pun, kita sebagai umat Islam; adalah menjadi perkara wajib bagi kita mencari pelaburan patuh syariah. Hasil daripada pelaburan itu jugalah nanti kita hendak menyara keluarga kita, jadi berilah mereka makan minum dan tempat tinggal daripada sumber yang halal dan diredhai Allah. Sijil Patuh Syariah bagi produk Gold Accumulation Program (GAP) alt Sijil patuh shariah belian tunai, EPP dan kaedah lock harga disebut sebagai 'outright purchase'. alt altLatarbelakang Amanie Advisors: alt Atau layari terus website Amanie Advisors.