Betul ke Hand Sanitizer yang awak beli tu?
Betul ke Hand Sanitizer yang awak beli tu?
“Laaa awak salah beli ni. Itu untuk antibakteria.” Kata bidadariku. Terpaksa pergi semula ke farmasi dan belikan yang betul. Okay, untuk elak tersalah beli, saya sediakan panduan ini sebagai rujukan anda ketika membeli ‘hand sanitizer’. Disclaimer: Saya tak jual hand sanitizer. Saya jual emas Public Gold aje.
1) Perkara utama mesti tahu sebelum beli. Walaupun sama-sama berfungsi membunuh virus dan kuman, kandungan dalam hand sanitizer berbeza-beza bergantung pada jenama. Kebanyakan produk hand sanitizer mengandungi alkohol. Menurut pakar, hand sanitizer yang mengandung 60-95% alkohol lebih efektif membunuh virus dan kuman. Kalau kadar alkoholnya kurang dari itu, ia tak mampu bunuh virus yang kuat, misalnya coronavirus. Akibatnya, pencegahan infeksi virus jadi kurang efektif. Ini masalah utama salah beli! Dahlah tak bunuh virus, membazir pulak tu.
2) Periksa isi kandungan
Beberapa produk hand sanitizer mengandungi bahan kimia yang sebenarnya tak penting. Bahan-bahan ini bila terus kita gunakan dapat membahayakan kesihatan. Semak dulu jika ia mengandungi triklosan, paraben dan bahan kimia lain yang merbahaya. Rujukan: https://www.thestreet.com/…/5-hidden-dangers-of-hand-saniti…
3) Hand Sanitizer dengan Tea Tree Oil atau Vitamin E atau Mouisture (pelembap)
Hand sanitizer mengandungi alcohol yang tinggi boleh menyebabkan kulit tangan menjadi kering. Kalau hand sanitizer tak mengandungi 3 in 1 (pelembap atau vitamin), anda boleh memakai moisturizer setelah hand sanitizer kering.
4) Beli brand popular
Jika pening memilih, anda boleh pilih berdasarkan jenama yang anda percayai. Paling mudah, tanya pharmacist di Guardian atau Watson tu.
5) Jenama popular yang dicadangkan:
1. The Body Shop - Mango Hand Cleanse Gel alt 2. Antabax Anti Bacterial 3. Lifebuoy 4. Betadine 5. Dettol “Haa dah beli tu, tahu tak cara guna dengan betul?”
When using hand sanitizer, apply the product to the palm of one hand (read the label to learn the correct amount) and rub the product all over the surfaces of your hands until your hands are dry.
Begitulah. Haji Hafizul Hakim Bin Haji Mohamad Kerta Silakan tekan butang #share.