Assalamualaikum,

Dulu pada tahun 2010, semasa saya nak jadi Dealer Public Gold wajib beli satu kotak emas yang berisi:

  • 1 Dinar x 1 keping
  • 5 Dinar x 1 keping
  • 10 Dinar x 1 keping
  • 20 gram x 1 keping
  • 50 gram x 2 keping
  • 100 gram x 1 keping
Satu set emas ini mesti dibeli untuk bergelar dealer Public Gold pada awal tahun 2010.

Harga keseluruhan satu set emas ini pada waktu itu sekitar RM32,000. Mahal wey! Siapa cakap murah.
Masa tu memang kata mahal. Hari ini kita cakap murah.

Perbandingan kenaikan harga pada tahun 2012

Hari ini saya check harga terkini untuk kesemua emas di atas dan selepas dikira – mengalami peningkatan sebanyak 124%!

Purata 12% dalam masa 10 tahun. 

Harga terkini bertarikh 21/4/2020

Ada yang tanya, kenapa saya tak jual lagi emas tu. Kan dah untung banyak!

Saya jawab:

“Kalau aku perlu duit, aku ada pilihan sama ada jual semula kepada Public Gold. Atau aku gadaikan emas di Ar-Rahnu. Nanti lepas dapat semula duit, aku tebus balik emas. Dapat semula dalam tangan. Aku lebih rela gadai emas dari menjualnya.”

Perasaan di atas, hanya boleh difahami oleh orang yang dah beli emas aje.
Tak percaya, cuba tanya emak atau nenek korang.
Perasaan sayang tu ada.

Ia bukan sekadar perasaan nak untung semata-mata.

 

Hj Hafizul Hakim Bin Hj Mohamad Kerta

Ingat Public Gold, Ingat Hafizul Hakim

 

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Hafizul Hakim Bin Haji Mohamad Kerta
admin@hafizulhakim.com
Berusia 34 tahun, telah berkecimpung dalam bisnes emas Public Gold selama 9 tahun. Merupakan Master Dealer termuda yang mencatatkan kelayakan jualan Sales Incentive Trip selama 7 kali. Aktif berkongsi ilmu emas di media social facebook dan instagram.

Leave a Reply