RM30 JUTA
Jualan dari April hingga Ogos 2020.
10 tahun lepas, ramai orang pandang aku lain macam bila ‘share’ ilmu emas di media sosial. Yer la, umur 26 tahun. Muka muda lagi, badan masih bergetah. Haa.
“Ala, 1-2 tahun je tahan. Pasni buat bisnes lain la dia nanti.”
“Kalau takde kenalan politik susah nak berjaya. Especially bidang ko buat. Berhenti je lah.”
“Giler ko jual emas. Barang mahal doe. Orang perempuan je suka emas.”
“Alahai, dapat 1-2% je komisyen? Ciput betul!”
Macam tak cayer aje kan kalau aku cakap kejayaan berpunca dari ‘rejection’ yang banyak. Nak tahu kenapa?
Sebab tiap kali prospek menyepi atau tak jadi beli emas, aku akan buat ‘post mortem’. Check semula bahagian mana aku silap.
Penerangan tak jelas ke. Bahan aku share tak cukup meyakinkan ke. Tapi semuanya aku letak atas bahu sendiri. Bukan silap mereka tak beli emas.
Percayalah, kalau orang faham. Bukan setakat famili atau adik beradik. Ex girlfriend engko dulu pun akan beli emas dari kau jugak tau!

Aku belajar dan tanya teori bisnes dengan pengasasnya terus, Dato’ Wira Louis Ng. Cara seorang billionair berfikir tak sama dengan biasa-biasa. Vision jauh. Push factor dia lagi kuat. Tiap kali aku berjaya capai kejayaan, Dato’ akan mesej di whatsapp:

“Congratulations. Sky is the limit! Keep it up!”

From Hafizul Hakim aka raja Borneo – Top Master dealer from Kuching, 7th time qualifier for Public Gold SIP trip. I…

Posted by Louis Ng on Sunday, October 6, 2019

Dari situ aku belajar erti ‘success breed success’. Jangan sebab berjaya sekali terus nak angkuh dan sombong diri. Sepatutnya, makin ko hebat semakin ko menyorok eh tunduk. Kih kih.
Since then, setiap tahun aku berjaya dapat tiket percutian VIP dari Public Gold sejak tahun 2011. Menjadikan aku makin bermotivasi. Keliling dunia percuma beb!
Orang yang baru kenal aku sekarang tak tahu semua jenis halangan dihadap. Tapi aku tak citer. Setakat kena sindir apa lah sangat.
  • Dulu-dulu, kalau ada muka Master Dealer masuk newspaper mesti wajah aku tercicir. Hihi. Kalau nak kecik ati, banyak sebab aku boleh berhenti.
  • Tahun ke-10 penubuhan Public Gold. Aku tak dapat goldbar penghargaan. Ramai tanya kenapa tak dapat walhal antara tersenior masih aktif. Orang lain boleh aje dapat.
“Tak banyak sales kot”
Hihi. Kan. Kalau ikut hati. Boleh aje merajuk pastu give up.
Tapi aku fikir semula. Bukan populariti dicari. Niat asal nak cari duit tepi, untuk bagi famili happy. Komisyen yang diperolehi dapat bantu keluarga, beri sedekah pada yang memerlukan.

Aku pandang muka isteri masa tidur, thank you for your endless support Aliffa Rafini Abdullah. Kemudian aku belai muka anak-anak. Itu dah cukup untuk ‘recharge’ balik semangat. Kalau diorang happy aku bagi suprise, lagi multiple booster jadinya.

“Its all about option.” Kata Tuan Azizi Ali Mentor Wang dalam salah satu buku tulisannya menyentuh tentang soal motivasi tambah pendapatan.

Insha Allah. Sekarang ini nak groom leaders lebih ramai. Teringat pesan salah seorang influence aku tentang perkataan ‘LEADERSHIP’ iaitu GM BDA Puan Rodziah Morshidi,

“Yes you are great. In order nak verify you really-really bagus, you must able to groom other people dapat berjaya copy macam you buat.”
Betul jugak kan. Sampai hari ini masih hutang minum teh tarik dengan beliau. Hihi.
Kawan-kawan,
Walaupun kita berbeza bidang. Semua punya aim yang sama. Nak berjaya, titik! Pesanan aku, simple je ni:
“DDBD – Diam diam buat dah!”
Last but not least, bagi anda yang baru berjinak dalam dunia jualan ni. Hartanah ke, insuran ke, emas ke. Suka saya kongsikan apa yang disebut oleh Zig Ziglar,
“You don’t have to be great to start, but you have to start to be great.”
Semoga berjaya !

RM30 JUTA

Jualan dari April hingga Ogos 2020.

10 tahun lepas, ramai orang pandang aku lain macam bila ‘share’ ilmu…

Posted by Hafizul Hakim on Thursday, October 8, 2020