Sebagai pelabur dan penyimpan emas “teknik kos pemurataan” sesuai digunakan untuk mendapatkan keuntungan melalui pelaburan jangkamasa yang panjang.

  • Umumnya dalam jangkamasa yang panjang, harga emas akan naik tinggi.
  • Dalam jangkamasa yang pendek pula, harga emas ada turun dan naik.

Bagaimana teknik kos pemurataan boleh membantu?

Katakan pada tahun 2016 pernah beli pada harga RM1,500. Hari ini pada tahun 2020 beli lagi 10 gram kedua pada harga RM2,200. Purata harga ialah:

(RM1,500 + RM2,200) bahagi dua keping bersamaan RM1,850 untuk setiap satu ketul 10 gram.

Haa nampak tak. Jadi, tak perlu nak kalut tengok harga emas jatuh. Ia adalah normal bagi kami yang simpan emas sejak 2009. Yang anda perlu fikirkan,

“Kalau aku tambah lagi 10 gram, berapa ‘average cost’ aku dapat jika tambah pembelian yang pertama dulu.”

10 gram BungaMas

Katakan Neelofa buat belian emas 1gram setiap bulan dalam akaun emas GAP. Dia ni set matlamat simpan 1 gram tiap bulan tak kira pada harga berapa. Janji konsisten 1 gram sebulan.

Bulan pertama: RM192
Bulan Ke-2: RM189
Bulan Ke-3: RM186
Bulan Ke-4: EM185
Bulan Ke-6: RM190
Bulan Ke-7: RM188
Bulan Ke-8: RM191
Bulan Ke-9: RM184
Bulan Ke-10: RM196
Bulan Ke-11: RM189
Bulan Ke-12: RM200

Purata  belian 1 Gram Emas yang dibeli dari bulan 1 hingga bulan 12 adalah :

(RM 192 + RM 186 + RM 185 + RM 190 + RM RM188 + RM191 + RM184 + RM196 + RM189 + RM200 ) bahagi 12 bulan = RM174.10

Maksudnya disini ialah purata harga 1 gram yang Neelofa beli sepanjang 12 bulan ialah RM174.10 sahaja. Inilah yang disebut sebagai teknik pemurataan atau ‘averaging cost’.

Kawan-kawan,

Kebaikan harga emas turun naik dan anda ada matlamat jelas seperti ini ialah korang berpeluang beli emas pada harga diskaun. Takkan korang beli emas pada harga tertinggi je kan. 

Haa begitu.

Haji Hafizul Hakim Bin Haji Mohamad Kerta

  • Triple Star Master Dealer Public Gold
  • HP: 019- 888 4452