public-gold-logo-maroon
Emas sebagai Dana Pendidikan Anak-Anak
Home » Gold Accumulation Program (GAP)  »  Emas sebagai Dana Pendidikan Anak-Anak
Emas sebagai Dana Pendidikan Anak-Anak
DANA PENDIDIKAN ANAK-ANAK
  • Sejujurnya sikap saya tentang kewangan menjadi lebih serius selepas dapat tahu isteri bakal melahirkan anak pertama. Masa ini usia saya 27 tahun.
  • Kami rancang persiapan bayi bermula dengan barang keperluan asas, kemudian 'planning' exclusive breastfeed. Sama-sama pergi ke kelas yang dianjurkan oleh pihak hospital untuk 'guide' bakal new parent.
  • Apabila anak lahir, kurang sikit kejutan perbelanjaan tambahan sebab dah bersedia dari awal-awal. Selain itu, isteri komited untuk exclusive breastfeed, ia secara tak langsung bantu banyak penjimatan wang eg beli susu formula. Dan ianya kami gunakan untuk keperluan lain dan sebagai simpanannya.
  • Selain dari keperluan bayi, kami juga terus mula menabung dana pendidikan untuk Armand seawal usia sebulan. Kami sasarkan kumpul 100 gram emas sebagai dana pendidikannya. Dan syukur Alhamdulillah ianya tercapai tahun lepas selepas kurang lebih 8 tahun mengumpul.
  • Kumpul 1 gram emas sebulan melalui Akaun Emas Public Gold. (Gold Accumulation Plan)
  • Formula yang sama diguna pakai untuk kedua-dua adiknya, Altamis dan Aaron. Insha Allah setiap seorang ada 100 gram emas sebagai dana pendidikan. 
  • Seterusnya kami akan alihkan bajet kepada SSPNi-plus. Bukan hanya dengan emas, mereka juga ada 'coverage' takaful sebagai perlindungan.
  • Ada orang kata kami hanya simpan emas je. Sebenarnya tak ye. Permulaan dengan emas, dah cukup 100 gram simpan dalam bentuk lain pula.
Kita tak tahu kan, nasib 10-15 tahun akan datang. Ada ke tak lagi biasiswa, pinjaman pendidikan. Hari ini kita dah persiapkan untuk kemudahan pembelajaran mereka kelak. Insha Allah.
Antara kebaikan dana simpanan dalam bentuk emas: 1. Nilai emas naik tinggi dalam jangka masa panjang. 2. Dizakatkan jika cukup syarat. Apabila zakat, rezeki jadi berkat insha Allah. 3. Yuran belajar pastinya makin tinggi setiap tahun. Kenaikan harga emas insha Allah boleh 'cover'. Anda yang nak buka akaun emas anak-anak boleh hubungi dan consult saya. Insha Allah saya guide sebaiknya dan berikan hadiah buku Travelog Emas sebagai panduan. Haji Hafizul Hakim Seorang bapa kepada 3 anak lelaki 06/09/2021; jam 11:10 Malam Artikel Berkaitan: Jom buka akaun emas anak, klik wasap.my/60198884452/AkaunEmasAnak Jom buka akaun emas anak, klik wasap.my/60198884452/AkaunEmasAnak Jom buka akaun emas anak, klik wasap.my/60198884452/AkaunEmasAnak