Author: Hafizul Hakim

Beli 1 Dinar emas – bayar secara ansuran 4 kali bayar.

Ada 3 cara pembelian emas Public Gold, antaranya adalah: Tunai. Kita place order, bayar dan collect emas di cawangan Public Gold. Easy Payment Purchase – Kita bayar secara ansuran, selesai bayar baru collect emas di cawangan Public Gold. Gold Accumulation Program – Akaun emas Public Gold yang didokong 100% emas fizikal. Artikel ni saya tunjuk […]

Fahami 8 Perkara ini – anda takkan rugi beli emas!

Fahami 8 Perkara ini – anda takkan rugi beli emas! Sebelum mulakan simpan emas, pastikan anda ada checklist ini. Saya gariskan seperti dibawah: Apa tujuan simpan emas? – Untuk simpanan kecemasan, tabung pergi haji, tabung deposit rumah Berapa gram untuk capai tujuan? – 100 gram, 40 gram, 50 gram emas? Berapa lama nak capai sasaran? […]

Apa beza antara kedai emas dengan Public Gold?

Antara soalan yang paling kerap ditanya oleh newbie emas adalah: Apa beza antara emas yang dijual Public Gold dengan kedai emas? Artikel kali ni menerangkan perbezaan antara Public Gold dengan kedaiemas. Saya akan cuba huraikan agar anda jelas dan sekiranya ada apa-apa kemuyskilan, sila tinggalkan komen di bawah. Pre-Artikel: Anda mesti faham ada 2 (DUA) […]

Anda Boleh Rugi Dengan Gadaian Emas di Ar-Rahnu Jika…..

Salah satu kelebihan emas adalah ia boleh dicairkan untuk dapat pinjaman tunai dengan mudah. Anda boleh menggadaikan emas anda di Ar-Rahnu. Lepas tu boleh pinjam 75% ke 80% cash daripada nilai emas anda. Duit itu anda boleh gunakan mengikut keperluan anda. Memang best simpan emas. Mudah dicairkan kepada tunai. Cepat dan selamat. Gambar: Contoh institusi Ar-Rahnu […]

Tips Konsisten Simpan Emas 1 gram setiap bulan

Selamat datang wahai Menteri Kewangan utk diri sendiri.. He he he.. Tak payah buat terkejut, selama ni memang kita sendiri pun yang decide nak beli apa, nak simpan banyak mana. Tak nak langsung simpan pun kita sendiri yang decide bukan? Kaedah yang saya nak share ni dlm bahasa orang kampung saya: Forgotten Saving Technique Simpan […]

Mengkaji tentang konsep tawakal dari Imam al Ghazali

Imam Al-Ghazali mengatakan, “Rezeki itu ada EMPAT macam, yakni rezeki yang dijamin, rezeki yang dibagikan, rezeki yang dimiliki, dan rezeki yang dijanjikan oleh Allah subhanahu wa ta’ala. Menurut Imam Al-Ghazali, tawakal itu digunakan dalam tiga tempat: 1) Tawakal kepada keputusan Allah Maksudnya, engkau harus memiliki keyakinan penuh dan merasa puas dengan keputusan apa pun dari […]

Setiap anak ada rezeki

Setiap anak yang dilahirkan telah ditentukan rezekinya oleh ALLAH SWT. Dengan itu, ibu bapa secara langsung turut sama menumpang rezeki anak. Ada juga kes insan tidak mensyukuri kurniaan ALLAH ini dengan tindakan kejam seperti membuang anak mereka di merata tempat sehingga menyebabkan kematian. Ini bermakna dia juga membuang rezeki bersama anak tersebut. Pakar Motivasi dan […]

Back To Top