Category: Kisah Motivasi

Dulu pengutip sampah, kini dah jadi jutawan hartanah! Dia kongsikan 5 tips untuk tarik rezeki.

“Emak menangis selepas melihat ulat jatuh dari poket baju saya ketika membasuh. Masa itu saya bekerja sebagai pengutip sampah di bawah syarikat kontraktor pembersihan selama 6 bulan di Kem TUDM Gong Kedak, Pasir Putih, Kelantan.” 1. Waktu itu Muhammad Azlan Al-Amin, baru tamat tingkatan enam. Dan kini merupakan peneraju Syarikat Azlan Al Amin Properties Sdn […]

Oh ini rupanya sebab orang-orang tua dulu beli emas. Ingatkan mereka suka dengan emas, ada sebab lebih penting lagi.

Klien saya Encik Ikhwan (bukan nama sebenar) yang berusia dlm 40-an memberitahu, baru hari ni dia sedar mengapa orang-orang tua nya dulu selalu pesan. “Kalau ada duit lebih, simpan emas. Simpan dalam bentuk emas. Jangan simpan banyak dalam bentuk tunai” Rupanya bukan sebab nak suruh jadi kaya atau gilakan harta. Dulu tak faham. Orang dulu […]

Seminar Pengurusan Kewangan di BDA Bintulu, Sarawak

Alhamdulillah, saya telah dijemput oleh pihak pengurusan Bintulu Authority Developement (BDA) berkongsi ilmu tentang pengurusan kewangan di Auditorium BDA baru-baru ini. Seramai lebih dari 220 orang staff-staff BDA telah hadir dan mendengar sendiri bagaimana pengurusan kewangan yang dibentangkan bermanfaat buat mereka. Saya kongsikan beberapa ilmu kewangan yang mahal iaitu: Cara melupuskan hutang-hutang dengan pantas. Cara […]

Babak paling best dalam Ejen Ali the Movie

Terbaharu, sedutan babak lagu tersebut telah dikongsikan di laman YouTube Ejen Ali dan anda pasti akan berasa teruja untuk menontonnya. Setelah menontonnya, anda akan berasa seperti ingin menonton filem Ejen Ali lagi di pawagam. Rata-rata netizen cukup gembira apabila babak lagu tersebut dikongsikan. Malah, ada yang mengatakan bahawa babak ini berjaya membuat mereka gelak dalam […]

7 nafkah suami mesti sediakan untuk isteri

Masa kini ramai isteri bekerja dengan niat ringankan beban suami. Pun begitu keperluan memberi nafkah tetap menjadi tanggungjawab suami. Masa nikah memang digalakkan dipermudahkan. Tapi itu bukan maksudnya soal nafkah pun kita nak pandang enteng jugak. Kita tak boleh kata, “Owh isteri aku ada kerja. So, tak perlu lah aku bagi duit bulan-bulan. You, you […]

15 Konsep Didikan Dr Syeikh Muszaphar Kepada Anak-anak

Walaupun dia seorang doktor, selebriti, instafamous dan duta pelbagai produk, dia sentiasa punya masa untuk pantau anak. Setiap apa yang bakal masuk ke otak anaknya, perlu melalui tapisan dan piawaian beliau. Walaupun beliau nampak strict, tapi dipastikan supaya setiap dari tangki emosi anak-anaknya penuh setiap hari Kalau beliau yang sebegitu sibuk tidak meletak sebarang alasan […]

Pantang larang orang bisnes dalam Facebook

Ada beberapa pesanan yang aku peroleh sepanjang berguru dengan Tuan Khairul Hakimin Muhammad berkenaan facebook. 1. Jangan sesekali tularkan aib orang. Kita nampak mulia, alim dan baik kerana Allah sorok aib kita pada orang lain. Boleh menegur tetapi bukan cara menghina. Fokus kepada kesalahan yang dilakukan untuk diperbaiki, bukannya menyerang orang tersebut. Perkara yang sama mungkin berlaku […]

Back To Top