Category: Tips Kewangan

12 Tips Menyimpan Wang Cara Orang Kaya Yang Kita Kena Ikut

Menabung adalah satu amalan menyimpan sebahagian wang untuk kegunaan di masa depan. Sebenarnya, banyak teknik menabung dengan cara mudah dan boleh dipraktikkan bagi korang yang liat menyimpan wang. Belanja ikut kemampuan 1 – Mereka selalu tangguh sehari sebelum nak beli sesuatu. Tujuannya untuk melihat samaada itu kehendak atau keperluan. Jika hari berikutnya masih tak rasa […]

Hampir 90% Isi Rumah Di Malaysia Tidak Ada Apa-Apa Simpanan Langsung

Laporan Pembangunan Manusia Malaysia 2013 Mendedahkan Majoriti Rakyat Negara Ini Tidak Mempunyai Aset Kewangan Yang Mencukupi Untuk Membantu Mereka Dalam Kecemasan. Majoriti rakyat Malaysia mungkin berada dalam kesulitan apabila berlaku kecemasan kerana mereka tidak mempunyai aset kewangan atau simpanan di bank dalam apa jua bentuk pun, dedah Laporan Pembangunan Manusia Malaysia 2013. Lebih daripada separuh […]

Anak muda, sila ukur baju di badan sendiri.

Termenung saya dalam LRT. Kawan saya nak sangat sangat jumpa saya di KL. Urgent sangat katanya. Sampai di KL jumpa saya,belanja saya berbuka. Lepas solat magrib menangis depan saya merayu sangat nak pinjam duit RM8500 nak bayar kereta tertunggak selama 6 bulan. Saya terkejut beruk. barangkali beruk pun terkejut tengok saya terkejut. RM8500 tu. Lagi […]

Lelaki ini kongsikan perkara paling penting dibincang selepas bertunang.

Selepas bertunang tu bincang awal-awal beberapa perkara penting seperti di bawah. Bukan setakat merajuk tak tentu pasal sebab tunang tak balas mesej atau reply teks pendek-pendek. Korang dah selangkah dalam melabuhkan tirai sebagai pasangan suami isteri, hidup sendiri tanpa bantuan mak bapak.  Berikut di antara perkara penting perlu di tulis dan dibincangkan sebelum korang kahwin […]

Dato’ Sri Siti Nurhaliza Cipta Rekod Dengan Jualan RM67,000 Seminit Di GoShop

Penyanyi nombor 1 Malaysia semalam telah mencipta rekod apabila berjaya menjual set peralatan memasak istimewa Vantage di platform jual beli digital, GoShop berjumlah RM67,000 dalam tempoh seminit. Beliau hadir ke program tersebut dalam usaha untuk mempromosikan set Istimewa Vantage yang berjumlah RM8 juta bersamaan RM369 setiap satu set. Menurut laporan pihak produksi, beliau berjaya menjual […]

Tabung Sempoi, budak universiti pun boleh buat!

“Alaa, susah la menabung ni” “Leceh laa menabung!” Sebenarnya, menabung adalah soal habit. Tak semestinya gaji kecik, impian menabung mustahil. Orang bergaji besar pun pening kepala apabila sentuh part menyimpan ni. Contoh salah satu tabung yang kita boleh buat ialah Tabung Bajet. Tak payah berpasangan, sendiri pun boleh buat. Cuma sediakan balang kosong je!Bermula dari […]

Tips Menabung Bagi Pasangan Suami Isteri, Setahun Boleh Dapat RM5 Ribu!

Menabung adalah antara amalan yang patut diamalkan terutamanya dalam kalangan pasangan suami isteri. Maklumlah apabila sudah berkeluarga ini memang agak ‘liat’ sikit nak menabung kan? Jadi, ini merupakan cara mudah yang dikongsikan supaya anda dan pasangan dapat mengumpul duit walaupun hanya dimulakan dengan simpanan yang rendah. Setahun dah boelh dapat RM 5k,  jom cuba! TIPS […]

Roadmap kewangan usia 20an

“Lepas aku graduate nanti, aku nak buat strategi kewangan macam ni!” Posting saya ini telah dishare hampir 10,000 kali di facebook, link.   1. Jangan ikut gaya ‘hipster’. Dari hujung rambut sampai hujung kaki barang branded. Amalkan gaya hidup cara ‘minimalist’ seperti pesan Tuan Norizan Bin Sharif. Tak mewah tapi cukup. 2. Bina pendapatan sampingan […]

Lelaki ini kongsikan teknik bayar 3 jenis hutang dari tempoh 7 tahun kepada 5 tahun!

Menurut laporan akhbar The Star, kadar kemuflisan di Malaysia semakin meningkat dengan sebanyak 21,987 kes dilaporkan pada tahun 2013. Hal ini tentunya membuat kita lebih berhati-hati ketika menggunakan kemudahan kredit. Walau bagaimanapun, kebanyakan kita tidak dapat lari daripada berhutang seperti kad kredit, pinjaman peribadi, pinjaman perumahan, pinjaman kenderaan, dan juga pinjaman pendidikan. Hal ini kerana kebanyakan […]

Back To Top