Category: Travel

Isteri, rahsia pembuka pintu rezeki suami. Bagi air minuman pun jadi!

Tiap kali saya hadiahkan isteri sesuatu, pasti keesokannya orang yang tak dikenali beli emas. Amaunnya bukan sikit dan jarak kami jauh. Ada dari Johor, Terengganu, Kedah. Buat sekali memang boleh kata kebetulan. Tapi tiap kali bagi, rezeki muncul dari sumber tak disangka-sangka. Dah tak dapat fikir guna logik akal lagi dah. Sepertimana perkongsian Ustaz Ebit […]

Itinerary: PHNOM PENH + SIEM REAP 5 HARI 4 MALAM

Day 1 : KUALA LUMPUR ✈ PHNOM PENH (L/D) – Arrive at Phnom Penh Airport at 7:00 PM – Make sure you using GRAB apps and set the payment via Mastercard/Visa to avoid overcharges from Tuk-Tuk or cars. – Took GRAB (RM32) direct to The FrangiPani Living Art Hotels (From RM175/Night) – Book your stay using this […]

Makan-makan di Kedai Itik Salai Masthar, Kajang

Hari ni saya makan tengah hari di kedai Itik Salai Masthar yang terletak di Sungai Ramal Dalam, Kajang. Memang superb wei! Kalau nak pergi ke tempat makan popular ni, awak cari lokasi ‘Itik Salai Masthar’ guna aplikasi #WAZE. Perjalanan dari Putrajaya ke sini cuma 15 minit. Dari jauh dah dapat tengok orang ramai sedang beratur pesan […]

Itinerary: Yogjakarta selama 6 HARI 5 MALAM

Saya ingin berkongsi itinerari ke Yogyakarta yang dikunjungi pada 17 hingga 22 March 2018. Trip ini adalah selama 6 hari 5 malam bersama tiga anak kecil kami. Kami menginap di Hotel Harper Mangkabumi, di tengah-tengah bandar Jogja RM150/semalam.   First Day Cuti Jogja! 1) Candi Prambanan Kawasan Kompleks Candi Prambanan sangat-sangat luas. Kalau tak larat […]

Pengalaman bercuti 2 hari 1 malam di Lexis Hibiscus, Port Dickson

Masa mula-mula Lexis Hibiscus dibuka dulu, memang teringin sangat nak stay disini. Apabila tengok harga bilik satu malam wow, kena bayar Rm1,000 jugak ni. Tapi takde hal, impian itu kan percuma. Tiap kali flight nak landing ke KLiA aku akan cakap, satu hari nanti aku nak stay sini. Tidur semalam pun jadi laaa.. (Lexis ni laluan kapal […]

Etika hidup di Jepun yang sangat sukar untuk diamalkan di negara lain

Jepun begitu terkenal dengan peraturan etika yang sangat kompleks. Bagi masyarakat dari negara-negara lain, etika-etika ini pasti menjadi sesuatu yang sangat merumitkan tetapi di Jepun, ia tidak menjadi suatu masalah besar. Memanggil sesorang hanya dengan nama adalah tidak mencukupi di Jepun. Gelaran “san” sebagai tanda hormat adalah salah satu daripadanya . Sebenarnya terdapat banyak lagi gelaran untuk […]

10 Tips Travel dengan anak-anak kecil

Hai.. Jika anda menemui entri ini bermakna anda sedang merancang percutian dengan anak-anak. Tahniah kerana tidak tinggalkan anak-anak di rumah! Apa yang perlu kita lakukan jika ingin travel dengan mereka? Ada 10 tips yang ingin saya kongsi: 1) Bilangan hari travel Perlu tahu anak-anak tidak fit macam orang dewasa untuk travel lama-lama. Paling lama mungkin […]

Discover the beauty of Boyan Heights Rainforest

I start sharing our weekend gateaway on facebook at Boyan Heights yesterday at 3:45pm and suprisingly friends/family non-stop it! Haha.. (Up to now at 2:45PM, almost 450 share. Add/Follow me on Facebook: Hafizul Hakim) A lot of inquiry asking how to go here, how much the rent, what are the activity offered by the host. […]

Back To Top